مقالات ( بلاگ )

چطور اولین مشتری خود را پیدا کنیم؟

پیدا کردن اولین مشتری،  یک نقطه عطف مهم در یک کسب و کار جدید است، احتمالا این را همگی می‌دانیم. اما سوالی که این‌جا باید مطرح کنیم این است: چطور باید اولین مشتری خود را پیدا کنیم؟

چطور مهارت را به شغل تبدیل کنیم و چطور به کارفرما قیمت بدهیم؟

اولین قدم در راه اندازی هر کسب و کاری، فراتر از توسعه یک محصول، یافتن اولین مشتری است. و گفتن آن بسیار ساده‌تر از انجام آن است. این تنها مشکل شما نیست، تعداد زیادی از استارت‌آپ‌ها، در اولین ماه‌ها یا در اولین سال فعالیت خود، به این مشکل بر‌می‌خورند و چه بسا درصد زیادی از آن‌ها با شکست رو به رو می‌شوند. چرا؟ چون در واقع پیدا کردن اولین مشتری و دریافت پول از وی،  بسیار دشوارتر از آنچه تصور می‌کردید است.

با من، در این راهنمای گام به گام همراه شوید، حتما به شما کمک می‌کند تا فرد مورد نظر را بشناسید، با او رابطه برقرار کنید و به او نزدیک شوید. این نکات می‌تواند حکم دفترچه راهنمایی برای هر کسی باشد که قصد دارد فروشنده خوبی باشد. بله! فروختن شیرین است، اما رسیدن به اولین فروش دشوار.

1. بازار خود را بشناسید

شعار من در آکادمی کنارتیم همیشه این بوده که مهارت یاد بگیر و درامدزایی کن. اما بعد از گذشت چند سال، متوجه شدم که شاید روی انتقال این موضوع مهم به درستی تمرکز نکرده‌ام. هنرجوهای زیادی هستند که مهارت‌های به روزی از من آموختند، اما به وضوح در طول روز یا هفته می‌بینم که برای پیدا کردن مشتری با چالش رو به رو هستند.

حتما به آن‌ها پیشنهاد خو.اهم کرد که این مقاله را مطالعه کنند. البته دلیل اینکه شما هم خواننده‌ی این مقاله هستید، بدون شک این است که به دنبال پیدا کردن اولین مشتری خود هستید یا نگرانید که چطور باید به کارفرما قیمت داد،

 اولین کلید در جذب مشتری این است که بازار خود را بشناسید. تحقیقات لازم را برای درک درست زمنیه‌ی فعالیت‌تان و آنچه مشتریان بالقوه از نظر خدمات یا محصولات به دنبال آن هستند، انجام دهید. محصولی خوب است که مشکلی از مشتری را برطرف کند. اجازه بدید رو راست باشم، اگر همچین محصولی تولید نمی‌کنید، مهم نیست که چقدر فروشنده خوبی هستید، شما قطعا به مشکل بر خواهید خورد.

رقبایتان را به طور کامل ارزیابی کنید و تعیین کنید که چه چیزی می‌توانید ارائه دهید که یک جایگاه را پر کند و رقبای شما را شکست دهد. نه تنها با این واقعیت باید کنار بیایید که محصول اصلی شما ممکن است به اندازه کافی خوب نباشد ، بلکه باید نسبت به این موضوع هم صادق باشید و در ادامه‌ی مسیر، با یادگیری، خدمات یا محصول خود را بهبود ببخشید و روی برآوردن نیازهای مشتریان خود تمرکز کنید.

درک بازار در یک زمینه خاص برای تصمیم‌گیری آگاهانه و یافتن فرصت‌ها بسیار مهم است. در اینجا مراحلی وجود دارد که به شما کمک می کند تا بازار را در صنعت یا حوزه انتخابی خود ارزیابی کنید:

  1.  **تحلیل رقبا**
    رقبای کلیدی در حوزه خود را شناسایی و تجزیه و تحلیل کنید. پیشنهادات، قیمت، مخاطبان هدف و موقعیت بازار آنها را مطالعه کنید. این می‌تواند به شما بینشی در مورد چشم‌انداز رقابتی و ترجیحات مشتری بدهد.
  2.  **نظرسنجی و بازخورد مشتریان**
    سعی کنید از مشتریان بالقوه از طریق نظرسنجی و یا بازخورد جمع‌آوری داده‌ کنید. یعنی از آنها در مورد ترجیحات، نقاط دردناک و آنچه در یک محصول یا خدمات به دنبال آن هستند بپرسید. این اطلاعات می‌تواند استراتژی بازار شما را راهنمایی کند.
  3.  **روندها و نوآوری‌ها**
    سعی کنید از فناوری‌های نوظهور مطلع باشید. مثلا هوش مصنوعی، قطعا در آینده‌ای نه چندان دور، فریلنسر یا تولیدکننده محتوایی که با هوش مصنوعی و طریقه‌ی کار با آن آشنا باشد، شانس بیشتری برای دریافت پیشنهاد کاری خواهد داشت. پس سعی کنید از رقبا عقب نمانید. به شما پیشنهاد می‌کنم مقاله هوش مصنوعی DALL-E  از کنارتیم را مطالعه کنید.جدا از این، در کنفرانس‌ها یا وبینارها شرکت کنید و رهبران فکری در زمینه خود را دنبال کنید تا بینش‌هایی در مورد اینکه بازار به کجا می‌رود به دست آورید.
  4.  **تحلیل SWOT**
    یک تجزیه و تحلیل SWOT (نقاط قوت، ضعف، فرصت ها، تهدیدها) از رشته انتخابی خود انجام دهید. عوامل داخلی و خارجی که ممکن است بر موفقیت شما تأثیر بگذارد را شناسایی کنید.
  5. **تقسیم‌بندی بازار**
    بازار هدف خود را بر اساس ویژگی های خاص مانند سن، مکان، علایق یا رفتار به بخش هایی تقسیم کنید. محصولات یا خدمات خود را متناسب با نیازهای هر بخش تنظیم کنید.
  6.  **بازار را آزمایش کنید**
    با آزمایش محصول یا خدمات خود در یک منطقه محدود یا با گروه کوچکی از مشتریان، از کوچک شروع کنید. قبل از افزایش مقیاس، بازخورد و داده‌ها را برای ارزیابی واکنش بازار جمع‌آوری کنید.
  7.  **ابزارها و منابع آنلاین**
    از ابزارها و منابع آنلاین، مانند Google Trends، رسانه‌های اجتماعی و تحقیقات کلمات کلیدی برای سنجش علاقه و رفتار مصرف‌کننده در حوزه کاری خود استفاده کنید.
  8. **مربیان و مشاوران**
    از افراد با تجربه در صنعت خود مشاوره بگیرید. آنها می‌توانند راهنمایی کنند، دانش خود را به اشتراک بگذارند و به شما کمک کنند تا بازار را به طور مؤثر هدایت کنید.

به یاد داشته باشید که بازار می‌تواند در طول زمان تغییر کند، بنابراین تحقیقات مداوم و سازگاری ضروری است. درک پویایی بازار در حوزه خاص خود به شما کمک می‌کند تا تصمیمات آگاهانه بگیرید و محصولات یا خدمات خود را به طور موثر موقعیت دهید.

2. حضور آنلاین داشته باشید

این روزها، تقریباً غیرممکن است که اولین مشتری خود را بدون حضور آنلاین قوی به دست آورید. شما باید یک وب‌سایت حرفه‌ای و صفحاتی در رسانه‌های اجتماعی داشته باشید که به مشتریان بالقوه اجازه دهد با شما ارتباط برقرار کنند. مشتریان احتمالی شما، برای یافتن اطلاعات بیشتر در مورد شما، مشاهده نمونه‌کارها و پیدا کردن اطلاعات تماس شما، نیازمند یکی از راه‌های متعارف هستند. شما باید اطلاعات تماس خود را در محلی که قابلیت جستجو دارد قرار دهید تا مشتریان به آن دسترسی داشته باشند.

نکته: البته توجه داشته باشید که شما همیشه نیاز به یک تیم برنامه‌نویسی یا هزینه‌ی بسیار زیاد برای ساخت، پشتیبانی یا نگهداری یک وب‌سایت ندارید. شاید نمی‌دانستید، اما شما با استفاده از CMSها یا سیستم‎‌های مدیریت محتوای رایگان، می‌توانید وبسایت خود را بسازید.

در کل، اگر یک فریلنسر هستید و محصول فیزیکی برای فروش ندارید، تمرکز شما باید بر ارتقای خدمات و تخصص خود باشد. در اینجا سه راه برای ایجاد حضور آنلاین خود به عنوان یک فریلنسر وجود دارد:

  •  **وب سایت های فریلنسری**    به پلتفرم های مستقل مانند پونیشا بپیوندید. یک رزومه دقیق ایجاد کنید که مهارت‌ها، تجربه و خدماتی که ارائه می‌دهید را برجسته کند. اگر نمونه‌کارهای متوسط به بالایی داشته باشید، شانس پیدا کردن پیشنهاد کاری برای شما بالا خواهد بود. البته باید دو نکته را در نظر داشته باشید، اول اینکه درآمدی که در وب‌سایت‌هایی همچون پونیشا خواهید داشت، معمولا پایین‌تر از عرف بازار است ودومی اینکه باید مهارت گفتمان و متقاعد کردن کارفرما را بیاموزید تا بتوانید پروژه‌های بیشتری را به دست بیاورید.
  • **وب سایت یا نمونه کار شخصی**    یک وب سایت یا نمونه‌کار حرفه‌ای ایجاد کنید تا کار، مهارت‌ها و پروژه‌های قبلی خود را به نمایش بگذارید. در وب‌سایت خود یک وبلاگ برای نشان دادن تخصص خود و جذب مشتریان بالقوه بگنجانید. اطمینان حاصل کنید که وب‌سایت شما به خوبی برای موتورهای جستجو بهینه شده است تا در نتایج جستجو رتبه‌های بهتری پیدا کنید.
  •  **شبکه‌ها و رسانه‌های اجتماعی**    از پلتفرم‌های مختلفی مانند لینکدین، توییتر یا اینستاگرام برای ارتباط با مشتریان بالقوه و فریلنسرهای دیگر در صنعت خود استفاده کنید. کار خود را به اشتراک بگذارید، با جوامع مربوطه درگیر شوید و شبکه(نتورک) حرفه‌ای خود را بسازید.

به عنوان یک فریلنسر، حضور آنلاین شما برای جذب مشتری بسیار مهم است. رویکرد خود را به حوزه خاص خود اختصاص دهید و از این پلتفرم‌ها برای نشان دادن مهارت‌های خود، ایجاد شهرت و ارتباط با مشتریان بالقوه‌ای که به خدمات شما نیاز دارند، استفاده کنید.

3. برندسازی کنید تا به شما اعتماد کنند

قطعا شما بهتر از من می‌دانید که استفاده از شبکه‌های اجتماعی، بخصوص اینستاگرام و تلگرام در ایران تا چه میزان می‌تواند روی جذب اولین مشتری یا فروش خدمات یا محصول به شما کمک کند. اما فقط همین نیست.

شما با حضور آنلاین به صورت مستمر و نمایش فعالیت‌ ادامه‌دارتان به مخاطبین، می‌توانید حس اعتماد آنها را جلب کنید. تصور کنید، صاحب یک فروشگاهی نیاز به عکاسی از محصولاتش را دارد. آیا این فرد به  یکی از همکاران شما که 4 روز در هفته مشغول عکاسی است، اعتماد می‌کند یا شما؟

سوالم را به نحو دیگری مطرح می‌کنم: صاحب فروشگاه به همکاری شما که 4 روز از 7 روز هفته سر پروژه مشغول به کار است و از این پروسه، عکس و فیلم با مخاطبانش به اشتراک می‌گذارد، راحت‌تر اعتماد می‌کند یا شما که 5 روز در هفته مشغول انجام پروژه‌های مختلف هستید، ولی عکس یا فیلم از فعالیت‌تان به اشتراک نمی‌گذارید؟ (این مثال در صورتی است که شما مشغول به کاری هستید ولی نمی‌توانید به صورت مستقیم اولین مشتری خود را پیدا کنید)

حتی اگر دانش یا نمونه‌کار یا سلیقه‌ی بهتری داشته باشید(در این مثال به عنوان یک عکاس) باز هم اگر کسی از شما خبری نداشته باشد، قطعا همکار شما شانس بیشتری برای گرفتن پروژه دارد.

اگر تمایل دارید در رابطه با بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی بیشتر بدانید، به شما پیشنهاد می‌کنم کتاب شگرد شاهین، اثر اریک هوبرمن را مطالعه کنید.

صرفا این را بدانید که اگر از شبکه‌های اجتماعی برای تقویت برند خود و ارتباط با مشتریان بالقوه استفاده نمی‌کنید، فرصت‌های زیادی را برای به دست آوردن سرنخ و به دست آوردن اولین مشتری از دست داده‌اید.

عضو گروه‌ها یا انجمن‌های شوید که در حوزه‌ی مهارت شما فعال است و از آن برای ایجاد ارتباط، شبکه‌سازی و ایجاد اعتماد با مشتریان احتمالی استفاده کنید.

نکته: روی تعامل تمرکز کنید. به عنوان مثال، اگر طراح وبسایت هستید، از انجمن طراحان وبی عضوی از آن هستید، نکاتی درباره‌ی جدیدترین هوش مصنوعی برای بهبود کار، یا بهترین صفحه‌ساز برای وردپرس یا درباره‌ی سلیقه مشتریان یا کارفرمایان یا ایرادات احتمالی وب‌سایت در پروسه‌ی پشتیبانی برای کارفرما بپرسید و از تجربیات آن‌ها استفاده کنید و در صورتی که خودتان هم تجربه یا نکاتی را می‌دانید، با بقیه به اشتراک بگذارید.

4. شبکه‌سازی

در دنیای واقعی هنوز هم می‌شود مشتری پیدا کرد. چطور؟ یکی از این راه‌ها شبکه‌سازی است. به عنوان یک تولید‌کننده‌ی محتوا، در سمینارهایی که در این زمینه برگزار می‌شوند شرکت کنید و با هر فردی که می توانید ملاقات کنید. وقتی از پیدا کردن مشتری حرف می‌زنیم، ذهنتان فقط به دنیای آنلاین نباید فکر کند.

گرچه بعد از ویروس کرونا و همه‌گیری، وبینارها رواج پیدا کردند و جلسات کاری زیادی بر بستر اسکایپ، زوم یا گوگل میت برگزار می‌شوند، اما همچنان نمایشگاه‌های مختلف،  حتی نمایشگاه‌های تخصصی مثل نمایشگاه شیرینی و شکلات، یا نمایشگاه ICT یا …. هنوز بسیار شلوغ می‌شوند. پس حتما به این مکان‌ها یا ایونت‌ها سر بزنید و خودتان را با اعتماد به نفس به دیگران معرفی کنید.

نکته: همیشه بعد از برقراری ارتباط یا آشناییت با هر فردی، خودتان پا پیش بگذارید و پیگیری کنید و به هیچ‌وجه زیاد منتظر نمانید. اگر فکر می‌کنید بعد از گذشت چندین روز یا هفته تماس می‌گیرید و خودتان را معرفی می‌کنید و هنوز شما را یادشان هست، سخت در اشتباهید.

"شبکه شما ارزش خالص شماست." پورتر گیل یک متخصص بازاریابی و شبکه آمریکایی است که به دلیل کارش در صنعت فناوری و بازاریابی شناخته شده است. این نقل قول این ایده را برجسته می‌کند که ارتباطاتی که در زندگی حرفه‌ای خود ایجاد می‌کنید و حفظ می‌کنید می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر موفقیت و فرصت‌های شما داشته باشد.
پورتر گیل
بیزینس‌من

5. همواره روی مهارت و دانش خود سرمایه‌گذاری کنید

دو جمله را از من به یادگار داشته باشید؛ هیچ‌وقت برای یادگیری دیر نیست و هیچ‌وقت برای یادگیری پایانی نیست. همیشه سعی کنید بخشی از درآمد خود را برای به روز رسانی دانش و مهارت خود بگذارید. به دنبال دوره‌های آنلاین با کیفیت باشید و روزانه روی ارتقای خودتان زمان بگذارید.

سرمایه‌گذاری روی خودتان یک تلاش ارزشمند است که می‌تواند به رشد شخصی و حرفه‌ای منجر شود. در اینجا سه راه برای سرمایه‌گذاری روی خودتان را به شما پیشنهاد می‌دهم:

  • آموزش و توسعه مهارت
    – برای کسب مهارت‌های جدید یا بهبود مهارت‌های موجود در دوره‌ها، کارگاه ها یا برنامه‌های آنلاین ثبت نام کنید.
    – برای گسترش دانش خود روی کتاب، کتاب صوتی یا دوره های آنلاین سرمایه‌گذاری کنید.
    – به دنبال یک مدرک رسمی یا گواهینامه برای ارتقاء مدارک خود در رشته خود باشید.
  • سلامتی و مراقبت از خود
    – با ورزش منظم، رژیم غذایی متعادل و استراحت کافی، سلامت جسمی و روحی خود را در اولویت قرار دهید.
    – برای بهبود سلامت روانی و عاطفی خود، روی فعالیت‌های خودمراقبتی مانند مدیتیشن، یوگا یا درمان سرمایه‌گذاری کنید.
    – زمانی را به سرگرمی ها و علایقی اختصاص دهید که برای شما شادی و آرامش به ارمغان می آورد.
  • شبکه و روابط
    – برای گسترش شبکه حرفه‌ای خود در کنفرانس‌ها، سمینارها یا وبینارها شرکت کنید.
    – روی ایجاد و حفظ روابط معنادار با مربیان، همکاران و دوستان سرمایه‌گذاری کنید.
    – به دنبال فرصت‌هایی برای یافتن منتور یا مربی باشید و از کسانی که می‌توانند به رشد شخصی و حرفه‌ای شما کمک کنند، مشاوره بگیرید.

سرمایه گذاری روی خود یک تعهد بلندمدت است که می‌تواند به تحقق شخصی و شغلی منجر شود. این استراتژی‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا دانش، رفاه و ارتباطات خود را در سال 2023 و بعد از آن افزایش دهید.

امیدوارم که این نکات برای شما مفید بوده باشد و از آن برای پیدا کردن اولین مشتری خود استفاده کنید.

نوشته قبلی

چقدر طول می‌کشه زبان کره‌ای یاد بگیرم؟

نوشته بعدی

کال‌تواکشن (CTA) چیست و چطور کال‌تواکشن موثر بنویسیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

ایجاد حساب کاربری